Alege si tu sisteme fotovoltaice

Recent, un foarte bun prieten de familie si-a instalat sisteme fotovoltaice pe proprietatea lui, deoarece doreste sa renunte, cel putin partial, la sistemul de energie electric local. Ciudata s-a idee m-a facut si mai curios despre aceste sisteme fotovoltaice, iar din spusele lui parca imi doream si eu un astfel de sistem la mine acasa. L-am intrebat de la ce magazin si-a cumparat sistemul si care sunt beneficiile pe termen lung.

Mi-a zis ca magazinul se numeste e-acumulatori.ro, iar beneficiile sunt multe si a inceput sa imi spuna urmatoarele definitii si curiozitati despre sistemele fotovoltaice:

Un sistem fotovoltaic utilizeaza panouri cu celule fotosensibile.

Lumina soarelui provoaca aparitia curentului electric in materiale semiconductoare din celulele fotovoltaice.

Pachetele fotovoltaice au, de cele mai multe ori, urmatoarele componente:

-panouri fotovoltaice;

-invertor;

-baterii;

-suporti, cabluri, mufe, etc.

Sistemele pot fi personalizate in functie de nevoi, cerinte, sau consumatori.

Panourile se pot monta pe sol, pe acoperis sau pe perete. Pot fi fixate pe suport sau se poate utiliza un dispozitiv automatizat pentru a urma soarele de pe cer. Randamentul sistemului depinde foarte mult de pozitionarea panourilor, unghiul de inclinare si orientare sudica.

In functie de utilitate, se diferentiaza doua tipuri de sisteme fotovoltaice: On-grid si Off-grid.

– Sistemul fotovoltaic On-Grid se conecteaza la reteaua publica pentru a injecta surplusul de energie neconsumata. Curentul produs se consuma instantaneu, iar acesta inseamna mai putin curent cumparat de la furnizor, respectiv si o factura mai mica. Daca sistemul fotovoltaic va produce mai mult curent decat aveti nevoie, surplusul de curent va fi „exportat” in reteaua publica. In cazul subproductiei, doar deficitul de curent va fi „importat” din reteaua publica, si doar acesta se va regasi in factura. In acest fel va fi micsorata sau chiar eliminata factura de curent.

– Sistemul Off-Grid este independent de orice retea. Autonomia presupune prezenta obligatorie a acumulatorilor si a unui charger integrat pentru incarcare si monitorizare acumulatori. Primordial se consuma ce se produce, iar surplusul se va stoca in acumulatoare. Cand panourile nu mai produc energie electrica suficienta, se incepe consumarea din acumulatori. Autonomia depinde de capacitatea acumulatorilor.

Desigur, a tinut sa imi explice ca mai exista si un alt tip de sistem care se numeste Sistem Hybrid. Asemanator cu cel off-grid, diferenta constand in posibilitatea conectarii sistemului la reteaua publica, chiar si fara contor cu dublu sens. Se pot alimenta consumatorii electrici simultan din diverse surse (panouri fotovoltaice, acumulatori, retea publica sau chiar de la un generator pornit automat de catre invertor. Au o multitudine de optiuni privind prioritatea surselor si diverse scenarii de functionare.

Avand in vedere ca mi-a lasat toate informatiile necesare pentru a intelege natura unui sistem fotovoltaic, cred ca, in curand, voi face o investitie destul de serioasa de pe site-ul e-acumulatori.ro.

Din cate am observat, site-ul ofera aparatura seriosa, la preturi avantajoase, de la brand-uri renumite.

Energia verde este o solutie din ce in ce mai accesibila pentru toti cei care vor sa contribuie la o lume mai curata!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *