ELKO Romania: 5 Trenduri tehnologice care influenteaza domeniul securitatii in 2024 de la Axis Communications

Chiar si pentru cei activeaza in domeniul tehnologiei de zeci de ani, ritmul schimbarilor din ultimele 12 luni a fost extraordinar. Inca o data, nu ne putem indoi ca inovatiile tehnologice aduc atat oportunitati uriase, cat si provocari mai complexe decat cele cu care ne-am confruntat in trecut, si nu prezinta niciun semn de incetinire. A tine pasul cu schimbarile si cu implicatiile pe care le determina pentru furnizori, clienti si cei care reglementeaza necesita concentrare, energie si determinare.

Bucuresti, 22 December 2023 – ELKO Romania, parte a ELKO Group, prin partenerul sau, Axis Communications anunta Principalele tendinte tehnologice care afecteaza domeniul securitatii in 2024 ce reflecta un mediu in evolutie rapida. Ca intotdeauna, acestea reprezinta o combinatie de oportunitati pozitive de exploatat, alaturi de provocarile care trebuie abordate.

  1. Potentialul Inteligentei Artificiale Generative in sectorul securitatii

Articolele anterioare despre tendintele tehnologice au evidentiat potentialul Inteligentei Artificiale (IA) si al invatarii aprofundate in sectorul securitatii, cu accent special pe analiza avansata la marginea retelei, direct in camerele de supraveghere.

Aceasta promovare a invatarii profunde la marginea retelei se accelereaza. Practic, orice camera de retea nou lansata are capacitati de invatare profunda, ceea ce imbunatateste semnificativ precizia analizei. Aceste capacitati stau la baza construirii solutiilor scalabile in cloud, deoarece elimina cerintele de latime de banda extinsa, reduc prelucrarea in cloud si fac sistemul mai fiabil.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste Inteligenta Artificiala (IA), 2023 a fost anul in care modelele de limbaje mari (LLM-uri – large language models) ca baza pentru IA generativa si-au facut loc in constiinta publica. Aceasta forma de IA sustine crearea de continut nou – cuvinte, imagini, chiar si video – pe baza indicatiilor si intrebarilor in limbaj natural ale utilizatorilor.

Fiecare afacere analizeaza potentialele cazuri de utilizare pentru IA generativa, iar sectorul securitatii nu face exceptie. In 2024, vom vedea aparitia aplicatiilor centrate pe securitate care se bazeaza pe utilizarea LLM-urilor si a IA generative. Probabil vor include asistenti pentru operatori, ajutandu-i sa interpreteze mai precis si eficient ceea ce se intampla intr-o scena si ca suport interactiv pentru clienti, oferind raspunsuri mai utile si actionabile la intrebarile clientilor. In plus, IA generativa si-a dovedit deja valoarea in dezvoltarea de software, iar acesta va fi un avantaj vizibil in intregul sector de securitate.

Desigur, trebuie sa fim constienti de riscurile si capcanele potentiale ale IA generative. Vor exista dezbateri cu privire la modelele de utilizat si modul in care sa le folosim si, in special, in jurul utilizarii modelelor open-source versus cele proprietare, dar cel mai mare risc va fi sa o ignoram.

  1. Solutia de management a eficientei prin arhitectura hibrida

Arhitecturile de solutii hibride – cele care folosesc avantajele tehnologiilor on premise, cloud si edge – sunt acum stabilite ca noul standard in multe solutii de securitate. Functionalitatile sunt implementate acolo unde este cel mai eficient, utilizand ceea ce este mai bun in fiecare instanta dintr-un sistem, adaugand un nivel crescut de flexibilitate. In cele din urma, arhitecturile sistemelor ar trebui sa serveasca nevoilor clientilor, nu structurii preferate a furnizorului.

In mare masura, provocarea este de accesibilitate. Cu cat o solutie exista in medii usor accesibile atat pentru furnizori, cat si pentru clienti, cu atat furnizorii au mai multa abilitate de a gestiona elementele sistemului, preluand o responsabilitate mai mare si reducand povara asupra clientilor.

Arhitecturile hibride sustin, de asemenea, viitoarele cazuri de utilizare pentru suportul AI si automatizarea in gestionarea si operarea solutiilor; cresterea accesibilitatii sistemului fiind valoroasa atat pentru suportul uman, cat si pentru cel al AI, profitand de punctele forte ale fiecarei instante diferite.

  1. Securitate intotdeauna, dar si in siguranta

Securitatea si siguranta au fost adesea conectate ca un singur subiect. In mod tot mai evident, ele sunt recunoscute in cazuri de utilizare distincte:

  • securitatea este legata de prevenirea actelor intentionate – patrunderi neautorizate, vandalizare, agresiuni impotriva oamenilor etc.
  • siguranta se refera la pericolele si incidentele neintentionate care pot provoca daune oamenilor, proprietatilor si mediului.

Din mai multe motive, utilizarea supravegherii video si a analizelor video pentru siguranta evolueaza foarte rapid si asa va fi si mai departe. Din nefericire, unul dintre motive este schimbarea climatica. In cazul conditiilor meteorologice extreme care provoaca inundatii, incendii de padure, alunecari de teren, avalanse si altele, supravegherea video, senzorii de mediu si analizele vor fi din ce in ce mai folosite de autoritati pentru a oferi avertizari timpurii despre posibile dezastre si pentru a ajuta cu cel mai rapid si eficient raspuns.

Managementul riscurilor, conformitatea cu directivele de sanatate si securitate, precum si cerintele de reglementare reprezinta alte motive cheie pentru cresterea continua a cazurilor de utilizare in scop de siguranta. Supravegherea video va fi utilizata extensiv in cadrul organizatiilor pentru a asigura conformitatea cu politicile de sanatate si securitate, si practicile de munca in siguranta, cum ar fi necesitatea purtarii echipamentului de protectie personala (EPP). In cazul in care apar incidente, supravegherea video va fi un instrument tot mai utila si importanta in anchete.

  1. Reglementarea si conformitatea in evolutia tehnologiei

In privinta conformitatii, mediul global de reglementare are un impact tot mai mare asupra dezvoltarii tehnologiei, a aplicatiilor si a utilizarii acesteia. Respectarea acestora este ceva de care furnizorii si utilizatorii finali trebuie sa fie constienti si ar trebui sa isi propuna sa lucreze in stransa colaborare pentru a asigura acest lucru. Inteligenta artificiala, securitatea cibernetica, sustenabilitatea, guvernarea corporativa – toate sunt domenii supuse unei atentii cu reglementari tot mai stricte. Furnizorii trebuie sa dezvolte propriile tehnologii si sa isi conduca afacerile in modul care sustin cerintele de conformitate ale clientilor lor.

Din ce in ce mai frecvent, peisajul de reglementare acopera mai mult decat dezvoltarea si utilizarea specifica a tehnologiei in sine. Geopolitica si relatiile comerciale dintre statele nationale conduc, de asemenea, la reglementari care cer transparenta la nivel de componente, daca furnizorii doresc sa mentina o licenta de operare in pietele internationale principale. Este o zona in evolutie constanta si schimbare, una care necesita constant vigilenta, dezvoltare si transparenta pe intreg lantul de valoare. Pentru utilizatorii tehnologiei de securitate, este o chestiune de incredere. Oare pot fi siguri ca fiecare veriga din lantul lor de aprovizionare opereaza intr-un mod care sustine propria lor conformitate cu reglementarile?

  1. Adoptarea perspectivei „sistemului total”

Impactul fiecarui aspect al unui sistem de securitate va fi supus unei atentii sporite, cu furnizori si clienti care au nevoie sa monitorizeze, masoare si, tot mai mult, sa raporteze asupra unor factori foarte variati. Adoptarea unei perspective asupra sistemului total va fi esentiala.

Consumul de energie este un exemplu bun.

O camera video in sine consuma o cantitate relativ mica de energie. Dar cand se iau in considerare si serverele, switch-urile, hub-urile si routerele prin care datele sunt transferate, aflate in centre de date mari care necesita racire, imaginea se schimba. Aceasta perspectiva asupra sistemului de ansamblu este utila si ar trebui sa fie intampinata cu bratele deschise de catre industrie. Va duce la inovatii in noile tehnologii si camere care aduc beneficii pe intregul sistem, nu izolat. Camerele care reduc bitrate-ul, stocarea si incarcarea serverului cu intentia de a reduce cerintele de racire ale serverului sunt un exemplu bun. Transportul mai eficient al produselor, ambalajele durabile si utilizarea de componente standard pot juca, de asemenea, un rol. Vizibilitatea si controlul mai mare pe intreg lantul de aprovizionare sunt esentiale.

Toti acceptam ca TCO (Total Cost of Ownership) este o unitate de masura care conteaza, dar furnizorii de securitate vor trebui tot mai mult sa ia in considerare (si sa fie transparenti in aceasta privinta) impactul total al detinerii, luand in considerare aspecte non-financiare, inclusiv cele de mediu si de societate. Nu va mai fi posibil ca furnizorii sa opereze izolat fata de lanturile lor de valoare si de cele ale clientilor lor.

Nu ne indoim ca in 2024 vor aparea noi directii in tehnologie si, odata cu acestea, vor aparea noi provocari pentru fiecare dintre noi. Ca intotdeauna, vom conlucra cu partenerii si clientii nostri pentru a asigura rezultate pozitive pentru toti, in domeniul nostru si, mai mult de atat, cu impact in business.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *